Εκδήλωση του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων σε συνεργασία με ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου και Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠαΔΑ για ενημέρωση πολιτών γύρω από την οστεοαρθρίτιδα

Εκδήλωση του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων σε συνεργασία με ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου και Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠαΔΑ για ενημέρωση πολιτών γύρω από την οστεοαρθρίτιδα

Ολοκληρώθηκε η 1η εκδήλωση του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Περιστερίου και εκπροσώπηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την ενημέρωση πολιτών σχετικά με συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα. Στη δράση συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Υγείας κ Μπεκιάρης και η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κα Αρσενοπούλου-Κιαγιά. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κος Καραθανος σύμβουλος του Υπουργού Υγείας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην οστεοαρθρίτιδα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας ενθαρρύνει τους οργανισμούς-μέλη της  και τους Φυσικοθεραπευτές σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν την εργαλειοθήκη της για να μεταφέρουν τα ακόλουθα μηνύματα προς το κοινό και την πολιτική ηγεσία:

  • Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο κοινή πάθηση των αρθρώσεων: 520 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ΟΑ και το 60% των περιστατικών ΟΑ αφορούν την ΟΑ γόνατος.
  • Σε μια παγκόσμια έρευνα 291 περιπτώσεων, η ΟΑ ισχίου και γόνατος κατατάχθηκε ως ο 11ος παράγοντας που οδηγεί  σε κινητικό περιορισμό.
  • Η ΟΑ είναι η κύρια αιτία κινητικού περιορισμού. 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έζησαν με περιορισμούς εξαιτίας  ΟΑ το 2017.
  • Η ακριβής αιτιολογία της ΟΑ είναι ασαφής. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ΟΑ περιλαμβάνουν: το υπερβολικό σωματικό βάρος ή την ύπαρξη προηγούμενου τραυματισμού ή χειρουργικής επέμβασης,  το ιστορικό υπέρχρησης των αρθρώσεων, γενετικοί  παράγοντες.
  • Η άσκηση είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για την ΟΑ. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές και την εξειδικευμένη εκπαίδευση σχετικά με την ανακούφιση από τον πόνο και τους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ΟΑ. Μπορεί  να διδάξει  τα άτομα που ζουν με ΟΑ πώς να βελτιώσουν την κίνηση  των αρθρώσεών τους και να ενδυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα
  • Είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με ΟΑ να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο δραστήρια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, να βελτιώσει τα άλλα συμπτώματα της ΟΑ και να βοηθήσει τους ανθρώπους να μείνουν ανεξάρτητοι.
  • Μόνο στο 1/3 των ατόμων που ζουν με ΟΑ θα επιδεινωθούν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, ενώ αρκετοί από αυτούς θα παρατηρήσουν μείωση στον πόνο και τον κινητικό περιορισμό.
  • Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει  για το πώς να παραμείνετε ενεργοί.

 

Η εκδήλωση είχε σημαντική επιτυχία, με μεγάλο αριθμό πολιτών να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενημέρωση που παρασχέθηκε και για το υλικό που μοιράστηκε. Οι φορείς που συμμετείχαν δήλωσαν στη διάθεση του κοινού και για επιπλέον εκδηλώσεις γύρω από το ίδιο αλλά και άλλα θέματα κλινικού ενδιαφέροντος.