8η Σεπτεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

8η Σεπτεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (World Physiotherapy) που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο συγκεκριμένος εορτασμός αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην ενημέρωση του πληθυσμού στην αντιμετώπιση  επιλεγμένων θεμάτων υγείας, στη συμβολή της φυσικοθεραπείας και στην αυτοδιαχείριση τους.

Για το 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας επικεντρώνεται στην αρθρίτιδα και ιδιαίτερα σε ορισμένες μορφές  φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η αξονική σπονδυλαρθρίτιδα.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, μπορείτε να βρείτε σχετικό πληροφοριακό υλικό για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας καθώς και στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών δημιούργησε και ένα ενημερωτικό βίντεο για τη συμβολή της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, το οποίο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

Παράλληλα στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής λειτουργεί η ιστοσελίδα West Walks του προγράμματος «Βαδίζω» που περιλαμβάνει συμβουλευτικό υλικό για ενημέρωση και αυτο-διαχείριση, κατάλληλες ασκήσεις και προτεινόμενες διαδρομές σε φυσικό-αστικό περιβάλλον για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Το πρόγραμμα “ΒαδίΖΩ” δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής έρευνας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και βασίζεται στο βραβευμένο για την αποτελεσματικότητα του πρόγραμμα Escape Pain του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, με τη συνδρομή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Νέες Μέθοδοι στη Φυσικοθεραπεία” του Τμήματος Φυσικοθεραπείας έχουν δημιουργηθεί ενημερωτικά ένθετα για την διαχείριση χρόνιων μυοσκελετικών προβλημάτων  όπως η οσφυαλγία, η οστεοπόρωση, η σκολίωση, καθώς και πιο εξειδικευμένων θεμάτων υγείας όπως το λεμφοίδημα και η ακράτεια ούρων.

Καλή συμβίωση λοιπόν με την αρθρίτιδα – Χρόνια πολλά Φυσικοθεραπεία.

Με Εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας

Καθ. Γ. Γιόφτσος